26 Nov 2012

RESEPI BUBUR ASYURA SEKAWAH

Assalamualaikum ..


semalam terima satu bekas bubur asyura daripada surau. keras sikit. walau bagaimanapun, makan je lah.rezeki kan. tak baik membazir. pada zaman sekarang, memang susah nak cari orang yang tahu resepi-resepi lama ni. lepas tu terus teringat bubur asyura yang kami bersama kawan2 en. suami buat hari tu. boleh tahan, ramai yang puji. (untuk sekawah besar tau)


RESEPI SEKAWAH BUBUR ASYURA

Bahan-bahan asas

6 kampit/kilo tepung beras
2 cwn tepung gandum
6 kilo santan / 18 biji kelapa
3 kilo kacang hijau (rendam dan rebus dulu)
5 kilo gula
3 cawan sagu (rendam sekejap dan tos)

Bahan-bahan (optional)

3 kilo kacang kuda (rendam dan rebus empuk)
5 kilo ubi keledek (kupas dan potong kecil)
 6 tin jagung / 20 tongkol jagung segar (hiris)
pisang sederhana masak(20 biji) -potong runcing

labu 2 biji (kalau suka) - potong sederhana,jgn telalu kecil@besar
3 kacang merah (saya mesti letak sbb suka) rendam dan rebus 
air (lebih kurang utk 3/4 kawah) - agak2 ja tgk keadaan)
garam (agak2 dlm 3 sudu besar)
daun pandan 2 helai

*kalau tak letak garam rasa bubur tak best..

Cara-cara

1. bancuh/gaul tepung dengan air terlebih dahulu sehingga sebati
(jgn byk sangat air, agak2 sesuai dgn tepung ja )
2) panaskan santan + air + larutan tepung dengan api sederhana
(kacau perlahan2 -jangan berhenti)
3) masukkan kacang hijau, sagu, kacang merah, ubi, jangung dan labu dan daun pandan
(kacau lagi )
                                                4)masukkan gula (kacau sampai agak pekat)
5)masukkan pisang, garam

*jangan berhenti kacau sampai pekat berkilat (org kedah kata merelit)


*semasa kacau jika nampak terlalu cepat pekat, tambah air sedikit demi sedikit.adjust-
*lepas masak,terus ja tuang dalam dalam/bekas yang sesuai. tunggu sejuk
*kalau suka boleh letak isi durian..nyum sedapp

2 comments:

  1. t.kasih...sgt diperlukan rspi byk

    ReplyDelete
  2. huh...resepi sekawah ni baru baca.....kami dh buat majlis bubur asyura setaman...kalau ikut resepi ni lagi best nih...hadeehh...

    ReplyDelete