23 Nov 2012

Resepi Bubur Asyura Kedah

semalam, suami telefon tanya resepi bubur asyura untuk sekawah. waa....untuk sekawah tak cekap la , kalau untuk kawah kecil/kuali tahu jugak la. tu pun sebab selalu buat kat sekolah . dok simpan lagi resepi tu. tapi kalau kat rumah biasa buat sikit ja ..


BUBUR ASYURA

Bahan-bahan asas

1 kampit/kilo tepung beras
1/2 cwn tepung gandum
1 kilo santan / 4 biji kelapa
3/4 kilo gula
1/2 kilo kacang hijau (rendam dan rebus dulu)
1/2 cawan sagu (rendam sekejap dan tos)

Bahan-bahan (optional)

1/2 kilo kacang kuda (rendam dan rebus empuk)
2 kilo ubi keledek (kupas dan potong kecil)
 1 tin jagung / 6 tongkol jagung segar (hiris)
pisang sederhana masak(6 biji) -potong runcing
labu (kalau suka) - potong sederhana,jgn telalu kecil@besar
1/2 kilo kacang merah (saya mesti letak sbb suka) rendam dan rebus 
air (lebih kurang 7 liter) - saya agak2 ja tgk keadaan)
garam (agak2 dlm 1 sudu kecil)
daun pandan 2 helai
*kalau tak letak garam rasa bubur tak best..

Cara-cara

1. bancuh/gaul tepung dengan air terlebih dahulu sehingga sebati
(jgn byk sangat air, agak2 sesuai dgn tepung ja )
2) panaskan santan + air + larutan tepung dengan api sederhana
(kacau perlahan2 -jangan berhenti)
3) masukkan kacang hijau, sagu, kacang merah, ubi, jangung dan labu dan daun pandan
(kacau lagi )
(pic gogle punya)
4)masukkan gula (kacau sampai agak pekat)
5)masukkan pisang, garam

*jangan berhenti kacau sampai pekat berkilat (org kedah kata merelit)

*lepas masak,terus ja tuang dalam dalam/bekas yang sesuai. tunggu sejuk
*kalau suka boleh letak isi durian..nyum sedapp




p/s : suami dan rakan-rakannya serta isteri masing-masing telah berjaya menyediakan bubur asyura untuk sekawah  besar. nanti saya post resepi utk sekawah . bangga sebab semua orang kata sedap...



1 comment: