2 Dec 2012

Resepi ayam goreng bersalut asam


mula-mula niat di hati nak ajak suami makan kat luar saja tengahari tadi. dah lama dah sebenarnya tak lunch kat luar. tapi bila buka peti ais, nampak ada ayam byk lagi, terus nak masak. lagi pun anak-anak lebih suka makan di rumah, walaupun masakan mama mereka ni simple je..tak apalah, yg penting air tangan ibu tu kan...entry kali ni tak ada gambar ..tak sempat snap hari ni..

Ayam goreng bersalut asam

bahan-bahan

ayam - potong size sederhana
(goreng dulu)

air asam jawa (1/2 cawan)
1 labu bawang besar (mayang)
halia -hiris nipis
satu sudu besar sos tiram
1 biji cili merah - potong runcing
2 ulas bwg putih -ketuk

cara-cara

1) gunakan semula minyak menggoreng ayam tadi. kalau banyak, buang separuh.
2)tumis bawang putih, masukkan halia,sos tiram, ayam dan air asam - gaul sekata
3 ) last, masukkan bawang dan cili besar -rasa, tambah garam jika perlu.


ringkas dan sedap..siap untuk di hidang...makan dengan nasi panas-panas..nyumm

p/s-pastikan ayam bersalut ala-ala lembab je dgn asam tu..jgn sampai jadi kuah. tak best pulak..tapi ubah suai je ikut kesukaan selera masing2. tak susah kan nak sedia makanan untuk familiy. tinggal lagi nak dengan tak nak je.





No comments:

Post a Comment