21 Dec 2012

Kek coklat moist kukus

20.12.2012..hish..elok teratur ja tarikh ni.patutla banyak kenduri kahwin.macam-macam la zaman sekarang ni, asal ada tarikh nampak macam teratur sikit,nampak elok dan lain sikit, pakat cup la nak buat majlis nikah kahwin.konon senang nak ingat.teringat lagi zaman saya dulu-dulu , berebut nak nikah tarikh 9.9.99 tapi masa tu tak lah terasa sangat keriuhan tarikh magik tu..maklumlah mana ada muka buku lagi. yang ada muka mulut ja pakat dok bercakap tarikh tu.

jadi,alang-alang dah tarikh agak comey. kita pun buat-buat teruja la kan. sambut tarikh elok dengan buat sebijik kek..cakap je tau..tak ada apa-apapun niat.apa lah ada dengan tarikh masihi, melainkan sangat penting untuk tahu gaji masuk saja. yang lain tu kita patut punya kesedaran yang tinggi dengan tarikh dalam kalendar hijrah.

haipps....taip resepi lah...jangan mengomel hal lain.resepi ni mudah tau.tidak mungkir.mesti jadik punya.

Bahan-bahan

(A)
1 cawan serbuk koko
1 cawan minyak / butter cair (saya guna minyak jagung)
1 cawan gula (saya guna 3/4 saja..hihi kontrol gula)
1 cawan susu cair / fresh milk (hihi letak air pun boleh) 
1/2 cawan susu pekat manis

(B)
3 biji telur gred B
1 sudu teh esen vanila

(C)
1 cawan tepung gandum (penuh bumbun tau)
1 sudu teh sodabikarbonat
1 sudu teh baking powder
(ayak bersama)

Cara-cara

1. masak semua bahan A dengan api yang sederhana.kacau sehingga larut dan sebati. tutup api dan biarkan sejuk sikit.
2. bahan B sampai kembang.
3. masukkan adunan A ke dalam B. gaul sebati dengan senduk ja.
4.masukan tepung (C) sedikit demi sedikit alam adunan A+B . sebatikan.
5.masukkan dalam loyang yang telah digris dan dialas.(saya guna loyang spring form)
6)kukus selama 25 minit @ sampai masak

bahan toping coklat

coklat masakan
2 sudu besar butter
2 sudu susu pekat manis
1/4 cawan air/susu segar/whipping cream
(masak sehingga sebati)

atau

1/2 cawan sebuk coklat
3 sudu besar butter
1/2 cawan susu pekat manis 
1/4 cawan air panas
(masak dgn api perlahan sampai pekat berkilat)
(tuang atas kek bahagian tengah)

baru masuk dalam periuk
28 minit..dah masak...


daaa...siap toping dan potong.moist dan lembut je...
 penting ** perlu panaskan periuk pengukus terlebih dahulu sekurang2nya  10 minit. 
(biasanya bila coklat agak sejuk sikit, dan  sebelum saya putar telur, saya panaskan perkakas kukusan dulu)
**guna api sederhana ketika mengukus.jgn terlalu kuat,nanti kek merekah. 
**saya balut tudung periuk kukus dengan kain kapas (guna tudung bawal putih yang x pakai dah hihi) utk elak wap menitis dan permukaan kek tak cantik.

P/S : air tangan ibu itu lebih bernilai kan...kerana semua dimulakan dengan bismillah.

No comments:

Post a Comment