hari tu buat kek coklat moist lapis cheese. tak sempat nak ambik gambar. suami bawa pergi sekolah. menjamu rakan-rakan sebelum cuti panjang.kelmarin, kebetulan cuti depavali, adik beradik bertandang ke rumah. adik bongsu(mak su) sungguh2 minta nak belajar buat kek.anak yang kecil demam.kesian pulak kat mak su teringin sangat kek coklat lapis cheese tu...so, tak apalah,sambil riba baby,sambil bagi arahan cara yg paling mudah untuk orang yang baru nak belajar buat kek.tapi tak lapis la..letak cheese kat atas je..senang.inilah hasilnya ...tadaaa..
Bahan utk cheese/keju
250gm creame cheese (saya guna seketul tortura)
1/2 cawan gula halus
25ml air ( saya guna 1/4 cwn susu segar)
saya letak 1sb jus lemon
Cara-cara
1) pukul semua bahan cheese sampai kembang, gebu..
2) sapukan adunan cheese atas kek (saya guna loyang yg boleh buka sisi)
sekejap je habis..huhu
Kek coklat blueberry cheese
alang2 dah pos gambar kongsi ja lah resepi mudah ni..pasti jadi punya...
resepi asal dari Fb Chef and Charity club..
ni yg telah di edit
Bahan (A) : kek
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair (saya guna fresh milk)
1 cawan minyak ( saya guna minyak jagung)
1 cawan gula (saya guna 1/2 cwn ja)
1/2 cawan susu pekat (kalau tak masukkn susu pekat, saya guna gula 1 cwn)
**MASAK ATAS API KEMUDIAN SEJUKKAN
(B)
1 cawan tepung gandum1 sk soda bikarbonat
1sk baking powder
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair (saya guna fresh milk)
1 cawan minyak ( saya guna minyak jagung)
1 cawan gula (saya guna 1/2 cwn ja)
1/2 cawan susu pekat (kalau tak masukkn susu pekat, saya guna gula 1 cwn)
**MASAK ATAS API KEMUDIAN SEJUKKAN
(B)
1 cawan tepung gandum1 sk soda bikarbonat
1sk baking powder
(ayak bersama)
(C)3 biji telur pukul sampai kembang
Cara-cara:
1) masukkan (C) dlm koko yg disejukkan tadi kaup balik ,gaul adunan dgn senduk
2) kemudian masukkan tepung(B), kaup balik hingga adunan mesra
3) masukkan dlm loyang dan kukus dgn api yg sederhana selama 30 minit /sehingga masak
(*pastikan periuk kukusan dipanaskan terlebih dahulu lebih kurang 10 minit)
Cara-cara:
1) masukkan (C) dlm koko yg disejukkan tadi kaup balik ,gaul adunan dgn senduk
2) kemudian masukkan tepung(B), kaup balik hingga adunan mesra
3) masukkan dlm loyang dan kukus dgn api yg sederhana selama 30 minit /sehingga masak
(*pastikan periuk kukusan dipanaskan terlebih dahulu lebih kurang 10 minit)
Bahan utk cheese/keju
250gm creame cheese (saya guna seketul tortura)
1/2 cawan gula halus
25ml air ( saya guna 1/4 cwn susu segar)
saya letak 1sb jus lemon
Cara-cara
1) pukul semua bahan cheese sampai kembang, gebu..
2) sapukan adunan cheese atas kek (saya guna loyang yg boleh buka sisi)
4) sapukan filing bluberry atas cheese
5) sejukan dalam peti ais
sekejap je habis..huhu
inilah hasilnya tunjuk ajar dan arahan ku kepada adindaku yang berusia sweet 17..birthday kali ni sgt bermakna kerana dapat sediakan kek sendiri. I jadi boss sambil riba baby demam, mulut ja bagi arahan pot-pet2...ermmm..sedap lah pula kek ni, moist,lembut,berongga gebu..cair dlm mulut habaq hang...sila cuba resepi paling mudah ni..thanks kepada pemilik asal resepi.maaf tok guru, derhaka sikit2 ..hehe
No comments:
Post a Comment